Manastirea Prislop

Manastirea Prislop

Nu se cunosc începuturile mănăstirii. Deoarece era amplasată pe pământuri care ținuseră de nobilii români din Ciula, se poate presupune că ei au fost ctitorii laici ai locașului. Nu se poate vorbi, cu nici un fel de date pozitive, despre vreo sihăstrie din secolele XIII-XIV. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală.

Afiseaza tot »

Cetatea Devei

Cetatea Devei

Cetatea romanică a Devei este o cetate aflată pe un deal vulcanic de pe teritoriul orașului Deva, România. Ea datează din anul 1269. În anul 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni. Aceasta este așezată pe dealul la poalele căruia se întinde orașul Deva. Aici este înmormântat Francisc David fondatorul si primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania.

Astăzi Cetatea Devei este o ruină, în urma unei explozii produse în anul 1849 în magazia cu praf de pușcă a fortăreței.

Castelul Corvinilor Hunedoara

Castelul Corvinilor Hunedoara
Castelul Corvinilor Hunedoara
Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile edificiului sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Afiseaza tot »

Aqualand Deva

Aqualand Deva

Complexul Aqualand Deva este situat la poalele dealului cetatii.

Se intinde pe o suprafata de 4.200 de metri patrati, avand cinci bazine de inot cu diferite dimensiuni, tobogane, jacuzzi, sala de forta, sauna, sali de masaj si de relaxare si un restaurant, capacitatea complexului fiind de 500 de locuri.
Aqualand Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Program functionare
Luni: 14:00 - 22:00
Marti - Vineri: 09:00 - 22:00
Sambata - Duminica: 10:00 - 22:00

Mormantul lui Avram Iancu - Tebea

Mormantul lui Avram Iancu - Tebea

Țebea este un sat din județul Hunedoara, Transilvania, România. Aparține administrativ de comuna Baia de Criș. Este totodată capitala regiunii istorice Țara Zarandului.

Localitatea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit "Panteonul Moților", se găsește ?Gorunul lui Horea?. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu.

În prezent creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață.