Sarmizegetusa Ulpia - Traiana
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala Daciei romane, situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele orașului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic īn localitatea Sarmizegetusa, județul Hunedoara.
Dacă vechea capitală a Daciei preromane se situa īn Munții Orăștiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romană era amplasată pe un teren aproape șes, īn bazinul Hațegului, la cota 531 m. Orașul se afla la aproximativ 8 km depărtare de trecătoarea care face legătura īntre Banat și Transilvania și care purta īn antichitate numele de Tapae, astăzi "Porțile de Fier ale Transilvaniei". Alegerea amplasamentului pentru īntemeirea orașului s-a făcut īn baza avantajelor strategice și economice, cu Munții Retezat la sud și Munții Poiana Ruscă la nord, constituiau bariere naturale greu de străbătut pentru eventualii atacatori. Teritoriul metropolei se īntindea de la Tibiscum la Micia, pānă la intrarea Jiului īn defileu, un teritoriu propice īn care capitala s-a putut dezvolta īn liniște, fiind apărată de castrele Tibiscum, Voislova, Micia și Bumbești.
Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunăre și făcea legătura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum (Moigrad).
« Mormantul lui Avram Iancu - Tebea | Sarmizegetusa Regia » |